Sağlık

Ceviz Üreticileri Derneği’nden tüketicilere uyarı: “Yerli ve taze ceviz seçmeye dikkat edin”

Tüketicileri yerli cevizin daha sağlıklı ve kaliteli olduğu konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) Eşbaşkanı Ömer Ergüder, tüketicileri yerli ceviz almaya davet etti. Ergüder, 2022 yılıyla ilgili olduğu belirtilen raflardaki ithal eserlerin büyük bir bölümünün geçmiş yılların mahsulü olduğunun da bilgisini vererek, “Tüketici ceviz alırken yerli ceviz almaya özen göstermeli. menşeini bilmedikleri ürünleri tercih etmek yerine. Çünkü yerli ceviz ithal ürünlere göre hem daha sağlıklı, daha kaliteli hem de daha lezzetli.

 

Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD), ‘Türkiye’nin Üretim Ceviz: Cevizin Anavatanı En Lezzetli Ceviz’ sloganıyla 2020 yılında tüketicilerle buluştu. Yola çıktıkları ilk günden itibaren yerli cevizin değerini, kalitesini ve lezzetini anlatmayı hedefleyen CÜD Eş Başkanı Ömer Ergüder, tüketicileri ithal ceviz almamaları konusunda uyardı.

 

Tüketicileri yeni hasadı yapılmış yerel cevizleri tercih etmeye davet eden Ergüder, cevizin tazeliği ve nem oranının lezzeti belirleyen çok değerli bir faktör olduğunun altını çizdi. Yerli üreticilerin cevizleri tarladan en kısa sürede sofraya ulaştırdığını belirten Ergüder, “İthal edilen cevizin büyük bir kısmı ABD, Şili ve Çin menşelidir. Bu eserler üretildiği yılda satılamadığı için ellerinde kalır ve en az 1-2 yıl depolarda bekletilir. Bu nedenle gıda kodeksine göre sahip olmaları gereken tazeliğe sahip değillerdir. Aynı zamanda mineral ve yağ değerleri de oldukça düşer. Uzun süreli periyodik bekleme koşullarından etkilenmemek için konteynerler kimyasal ilaçlarla korunmaktadır. Dolayısıyla insan sağlığını olumsuz etkiliyor” dedi.

 

“2022 HASATI ÇOK VERİMLİ GEÇTİ”

Yerli cevizin daha sağlıklı, lezzetli ve taze olduğunu belirten Ergüder, 2022 hasadının oldukça verimli geçtiğini söyledi. Ergüder, “Ceviz Üreticileri Derneği olarak geçtiğimiz ay itibariyle 2022 hasadını tamamladık. Şu anda piyasada çok sayıda yeni hasat edilmiş yerli ceviz bulunmaktadır. Tüketicilerimizin hem kendi sağlıklarına hem de ekonomimize destek olmaları için menşeini bilmedikleri ceviz yerine ülkemizde yetişen yöresel ve lezzetli cevizleri almaya özen göstermelerini rica ediyoruz.”

 

‘ÜRETİMDEN RAFA KADAR İYİ BİR TAKİP SİSTEMİ KURULMALIDIR’

Şu anda market raflarında ‘ithal’ olarak satılan cevizlerin büyük çoğunluğunun 2022’de hasat edilen cevizler olmadığını iddia eden Ergüder, “Market raflarında gördüğümüz cevizlerin çoğunun 2022 tarihli ve orijinal olduğu belirtilen cevizler olduğuna inanıyoruz. ABD, Şili veya Çin menşeili ürünler bu yılın işi değil.. Ekim veya Kasım aylarında hasat edilen eserlerin ülkemize gelmesi yaklaşık 5 ay sürüyor.Tüketiciler ceviz alırken bu kriteri göz önünde bulundurmalı.Ancak bu Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üretimden rafa kadar yeterli takip sistemi kurularak, üretim yeri ve tarihinin ambalaj üzerinde bulunması zorunlu hale getirilerek ve gerekli denetimlerin sürekliliği sağlanarak yapılması talebimizi ilettik. Bu çalışmanın hayata geçirilebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na” dedi.

 

CEVİZİN KALİTESİNİ NASIL ANLARIZ?

Geçmiş yıllardaki ithal ceviz yerine yerli ceviz alınması gerektiğini söyleyen Ergüder, tüketicinin kaliteli cevizden nasıl anlayacağına dair bilgiler paylaştı:

  • Cevizin hem iç hem de dış kabuğu küflenmez.
  • İç mekan daha geniştir.
  • Ceviz basitçe iç kabuğundan ayrılır.
  • Rengi daha açık ve kolay dağılmıyor.
  • Yüzeyi açık renkli ve oldukça geniştir.
  • Tüm bunların dışında koyu renkli, kolay dağılan ve içi az ya da hiç olmayan cevizler tercih edilmemelidir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu