Ekonomi

İspanya’da iktidar sandıktan çıkmadı, gözler ayrılıkçılarda

Seçimler sonunda ülkede oluşan siyasi tabloya göre hükümetin kurulabilmesi ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partilerinin kararlarına bağlıydı.

Meclisteki 350 sandalye dağılımında, mevcut durumda azınlık koalisyon hükümeti ile iktidardaki sol blok 153, muhalefetteki sağ blok ise 169 milletvekili kazandı.

Sağ parti 47 milletvekili daha kazandı

Ana muhalefetteki sağ Halk Partisi (PP), Aralık 2019’daki son seçimlere göre milletvekili sayısını 47 artırarak 136’ya çıkarsa da, meclis çoğunluğu için gereken 176’nın çok gerisinde kaldı.

PP’ye takviye veren tek parti gibi görünen aşırı sağcı Vox’un milletvekili sayısı da 52’den 33’e düştü. Ülkeyi 3,5 yıldır azınlık hükümetiyle yöneten sol blok, milletvekili sayısını 153’te tuttu ve meclis çoğunluğunu geri kazanamadı.

Seçim sonucu kutlamalarının en coşkulu geçtiği yerler ise sol bloğa bağlı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Sumar’ın parti binaları oldu.

‘Sağ blok başarısız oldu’

İspanya İç Savaşı’nda sempatizanlarının ve komünistlerinin kullandığı anti-faşist slogan “No pasaran” (Geçmeyecekler) sloganları altında balkon konuşması yapan Başbakan ve PSOE Başkanı Pedro Sanchez, “İspanyolların sandıktaki mesajı çok netti. Tüm reformlarımızı iptal edip ülkeyi geri almayı planlayan sağ blok başarısız oldu. İspanya’nın ilerlemesini isteyenler daha çok var ve bu böyle olmaya devam edecek.” söz konusu.

İspanya’da aşırı solu temsil eden Unidas Podemos’a alternatif olarak kurulan ve 10’dan fazla sol partinin ittifakından oluşan ve ilk kez katıldığı seçimlerde 31 milletvekili kazanan Sumar partisinin lideri Yolanda Diaz, “Bu gece halkın daha rahat uyuyacağına inanıyorum. Çünkü demokrasi kazandı. Demokrasiyi garantiledik ve seçimleri kazandık” dedi. dedi.

‘Hükümeti ilk kuran’

Öte yandan PP Başkanı Alberto Nunez Feijoo, Madrid’de merkez binası önünde toplanan sempatizanlarına hitaben yaptığı konuşmada, “İspanya tarihinde hiçbir zaman seçimleri kaybeden bir lider hükümet kurmadı. İspanya’da bir belirsizlik dönemi başlamamalı. Seçimi kazanan partinin lideri olarak benim yükümlülüğüm ve demokratik talebim, hükümet kurmak için diyalog kapısını açmaktır.” ihbarını verdi.

PP’nin 7 yıl sonra genel seçimleri kazandığını, İspanya’da 52 ilin 40’ında birinci parti olarak çıktıklarını, Senato’da çoğunluğu ele geçirdiklerini ve 2019’daki son seçimlere göre milletvekil sayısını 47, partisine oy verenlerin sayısını da 3 milyon artırdıklarını vurgulayan Feijoo, “Yabancı yatırımcılara güven vermek, ülkenin güvenliğini korumak ve ülke güvenliğini korumak ve önlemek için PSOE başta olmak üzere parlamentodaki tüm siyasi partilere PP’yi davet etmeyin. siyasi belirsizlikler.”

Feijoo ayrıca, parlamento açılır açılmaz ilk önerisinin, İspanya’da aşırı sıcak olduğu zamanlarda acil bir ihtiyaç olduğunda Temmuz ve Ağustos aylarında genel seçimlerin yapılmasını önlemek için bir teklif sunmak olacağını söyledi.

“Sanchez iktidarda kalabilir”

PP’ye hükümeti kurması için açık çek veren Vox partisi lideri Santiago Abascal, birinci parti seçimi kazandığı için Feijoo’nun yeni başbakan olması gerektiğini savundu.

Abascal, “İspanyollar için çok kötü bir ihtimal var. Yani Pedro Sanchez, komünistlerin, ayrılıkçıların ve terörizmin desteğiyle iktidara devam edebilir” dedi. ifadeleri kullandı.

Birlik’ten Katalonya’ya ‘bedava destek yok’ mesajı

Mevcut sonuçlara göre, seçim kampanyası sırasında sağ bloktan sert eleştirilere maruz kalan ve hatta Vox tarafından kapatılmakla tehdit edilen Bask ve Katalonya’da faaliyet gösteren ayrılıkçı partilerin çekimser kaldığı ve sol bloğu yeniden iktidara getirdiği görülüyor.

2019 seçimlerinden sonra sol bloğun destek görmediği Katalonya İçin Birlik (JxCAT) partisi artık kilit konumda.

Katalonya’daki ayrılıkçı girişimlerin ardından İspanya’nın yetki alanından kaçarak Brüksel’de Avrupa Parlamenterliği görevine başlayan Katalonya özerk hükümetinin eski başkanı Carles Puigdemont’un başkanlarından biri olduğu JxCAT, “Sanchez’e koşulsuz destek vermeyeceğiz” dedi. açıklama yaptı.

İspanya’yı bekleyen yoğun gündem

Yasaya göre 8 Ağustos’ta resmi seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından İspanya’da seçilen milletvekilleri ve senatörler yetkilerini alacak ve 17 Ağustos’ta parlamento ve senato açılacak.

Devlet Başkanı olarak Kral 6. Felipe, siyasi partilerin liderlerini birer birer meclise kabul ettikten sonra hükümeti kurma görevini birilerine verecek.

Hükümetin kurulması için parlamentoda ilk güvenoyu Eylül başında yapılacak. Hükümet güvenoyu almazsa, ikinci bir girişimde bulunulmadan önce en fazla iki ay beklenecek.

Bu da başarısız olursa, Kasım ayında parlamento feshedilecek ve yıl sonunda yeniden seçimler yapılacak.

İspanya’daki mevcut siyasi tabloya göre, yeni bir seçim sağ blok dışında hiçbir siyasi partinin çıkarına değil. Dolayısıyla tek ihtimal, ülkenin demokrasi tarihindeki ilk koalisyon hükümeti olan PSOE ve Sumar’ın ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partilerini ikna ederek meclis azınlığıyla 4 yıl daha koalisyon hükümeti kurması gibi görünüyor.

sefaatli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu