Kosova’da UÇK komutanlarına destek gösterisi Lahey’de yargılanacak
Hollanda’nın Lahey kentinde tutuklu bulunan Kosova’nın eski Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ve diğer üç sanık için Kosova’nın başkenti Priştine’de destek gösterisi düzenlendi.
Kosova Özel Daireleri ve Özel Savcılığı’nda yargılanmasına bugün başlanacak olan Kosova Kurtuluş Ordusu (UCK) komutanları, eski Cumhurbaşkanı Thaçi, eski Meclis Sözcüleri Yakup Krasniçi ve Kadri Veseli ile eski milletvekili Recep Selimi, bugün dün sabah saatlerinde çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. “Özgürlüğün bir adı vardır” girişimi tarafından düzenlenen gösteri. Ana meydanlar dolu.
“Siyaset değil, adalet!”, “Adalet için yürüyoruz” ve “Tarih yeniden yazılamaz” yazılı pankartlar açan göstericiler, sloganlar atarak, UÇK liderlerinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Kosova Savaşı’nda kaybolanların ailelerini temsil eden Bayram Çerkini, gösteride yaptığı konuşmada Lahey’deki tutukluların Kosova’nın özgürlüğünün değerini yansıttığını söyledi.
Savaşta kaybolan 1600’den fazla kişinin akıbetiyle adaletin ilgilenmesi gerektiğini belirten Çerkini, “Burada yüzler görüyorum, Fatmir Limaj’ı, UCK’lı birçok kişiyi görüyorum, temiz çıktıklarını belirtmeden geçemeyeceğim.” uzun bir süre (adalet huzurunda) Allah’ın adıyla. , onlar da (Thaci ve diğerleri) temiz çıkacaklar.” sözlerini kullandı.
Yaklaşık 1 saat süren program olaysız sona erdi.
UCK şeflerinin Lahey’deki tutuklulukları 2020’den beri devam ediyor.
Kosova Özel Daireleri ve Özel Savcılığı
Kosova Özel Daireleri ve Özel Savcılığı olarak da bilinen özel mahkeme ve bünyesindeki özel savcılık, 2011 yılında Hollanda’nın Lahey kentinde kuruldu.
1998-2000 yılları arasında Kosova’da işlendiği iddia edilen savaş suçlarını soruşturmak ve kovuşturmak üzere kurulan bu yargı organı, uluslararası hakim ve savcılardan oluşuyor.
2019’un başından beri özel savcılık onlarca eski UCK’lıyı ifade vermeye davet etmişti.
Thaçi ve diğer 3 sanık hakkındaki ilk iddianame 26 Ekim 2020’de onaylandı.
Mahkeme Başkanı Charles Smith, yargılamaların Mart ayında başlayacağını ancak aşırı iş yükü nedeniyle yargılamaların 5 yıldan fazla sürebileceğini belirtti.